Förlåt.

Har absolut inte varit på blogghumör, så det har inte blivit några inlägg, förlåt för det! Jag har börjat fundera på om jag ska sluta blogga när bebisen har kommit, om jag ska sluta blogga helt eller komma med lite inlägg då och då. Får se hur det blir :)

Nej nu ska jag ta och äta något, ha en trevlig söndag! :)


Vecka 34,35 :)

VECKA 34
Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här “övningssammandragningarna” för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller “verkliga” sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.



VECKA 35
Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

 

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Du

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka “ska bebisen aldrig komma ut?”. Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!


Frågestund!

Nu känns det år sen jag hade en frågestund, så nu är det åter dags för er att ställa frågor, och för mig att svara på dem! Så fråga på!


Bilder!

Nu kommer lite efterlängtade bilder!


   Du är älskad<3

                           Nu börjar det allt bli riktigt tungt!




Hade tänkt att lägga in och jämföra hur min mage har sett ut genom graviditeten :)

Kolla film!

Tack för era fina komentarer, de värmer verkligen hjärtat! :)
Nu ska jag faktiskt inte ta och skriva mycket, utan bara ta och önska er en fortsatt god kväll, för lilla jag ska gå och kolla på film med min kille :)

Kramar!

A normal day

Hejsan.
Har absolut inte orkat göra något, när man är förkyld och blir allt tyngre kan man faktiskt inte hjälpa att tycka lite synd om sig själv, så därför har jag bara tagit hand om mig och min kropp, hur egoistisk känner inte jag mig? Usch :(
Men nu är jag nog på bättringsväg så nu ska jag nog allt komma igång med mitt bloggande!
Hoppas ni har haft en dag :) Vad har ni för planer inför helgen?
Jag själv ska nog ägna min tid med min pojkvän, känns att det behövs eftersom jag bara ahr tagit hand om mig själv denna veckan, han måste också få uppmärksamhet! :)

Ha en bra kväll :)


Vecka 33 <3

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


Jag lovar att lägg in bilder och svara på komentarer någon annan dag, just nu vill jag bara lägga mig ner och sova :)


Lugn helg

Förlåt för den dåliga uppdateringen alla, ska verkligen försöka bättre mig, men har inte orkar blogga. Har varit sjuk hela helgen så har bara tagit det lugnt och bara spenderat min tid framför Tv:n :) Men jag hoppas iallafall att ni alla fina bloggläsare har haft en fin helg!
Nej nu ska jag ta och ordna något att äta, sen ska jag och älsk kolla på Scream 2.
Ha en bra kväll! :)

Världens förkylning

Jag har åkt på världens förkylning, halsen gör ont, nyser sjukt mycket, och som grädde på moset så har jag feber med! Så jag har varit sängliggande de senaste dagarna, och därav den dåliga uppdateringen, så ledsen för det!
Dagarna flyter förbi som vanligt och det börjar närma sig till den dagen då jag blir mamma! Hur mycket längtar inte jag?! Haha! :)
Innan jag avslutar detta inlägg vill jag tacka Anna som alltid lämnar så fina komentarer till mig, med massor av komplimagner och tips! Tusen tack gumman!
Anna är inte bara en underbar person, hon är även en fantastik mamma till lilla söta Saga!

Anna

Börjar bli tungt

Jag har inte sovit ett dugg i natt, har inte kunnat hitta rätt position för att kunna lägga mig bekvämt, och så börjar det blir så tungt nu, och inte nog med det, just när man ska läg sig så har bebisen ett disco i magen, mammas lilla busunge :)
Magbilder kommer snart jag lovar er, har slavat lite när det gäller att få upp bilderna på bloggen, men har inte direkt haft någon vilja att lägg upp bilder, men det kommer ska ni se :)
Nej nu ska jag försöka inta position och fint drömma mig bort, God natt :)

Lördag 9/1-10

Nu ska jag ha mys med min kille, men jag kanske uppdaterar under kvällens gång, beroende på hur filmen är :)
Hoppas iallafall ni alla har haft en fin lördag :)


Fredagsmys :)

Nu ska jag bara ta en lite paus från filmen jag och älsk kollar på för att göra ett inlägg :)
Veckan som gått har varit väldigt bra, men oerhört snabbt! Jag vet inte vart tiden flyger iväg, snabbt går det iallafall, och snart så är jag mamma, den tanken har fortfarande inte riktigt satt sig, även fast jag har varit gravid väldigt länge nu :) Tror nog inte riktigt jag kommer kunna förstå det tills jag har min bebis i min famn :) Längtar :)
Nej nu ska jag fortsätta kolla på filmen, ni får ha en trevlig kväll :)


Vecka 32!

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här




8 veckor kvar tlls lill*n är här! :)<3


Kikar in lite

Hejsan bloggen! Har inte så mycket att skriva faktiskt, hade bara tänkt att kika in lite och sånt :) idag har varit en normal dag faktiskt, inte så mycket som har hänt eller så, bara att det är så sjukt kallt! Det gillar vi inte, :( Älskar att det snöar och så, men lagom kall ska det vara, inte för kallt! :(
Aja, har jag berätta om att jag är ledig nu? Ska plugga hemifrån nu, känner att jag inte orkar gå i skolan och sånt mer, så pluggning hemifrån blir det, förstår inte riktigt varför, måste ju ändp tyvärr gå om hela andra ring :( Aja det är det värt tycker jag! :)
Nu ska jag laga lite te :)

Kramar! :)


Inga sparkar idag!

Hm, jag börjar blir lite orolig, har inte känt min bebis sparak idag alls, vilket min bebis burakr göra, speciellt nu när man ska lägga sig.
Jag har lovat mig själv att inte drabbas av panik men nu börjar jag göra det ändå.
Hoppas ni alla har haft en fin dag! Det har väl jag haft, helt okej faktiskt. Nej nu ska jag sätta mig brevid älsk och kolla lite film! :)

Ha det bäst!

Varför sänka någons hopp?

Hejsan alla bloggläsare, varit lite på bloggpaus, har inte riktigt orkat blogg. Men så fort man kommer in på bloggen möts man av en elak komentar, och jag tänker inte lägga upp den i detta inlägg. Men det sårar verkligen, att få en sådan komentar det svider i hjärtat. Jag som är så nervös att bli en dålig mamma och så skriver man att det är synd om mitt barn? Oh, tror ni inte det räcker med att mina klasskamrater höll på med mig? Nej tydligen inte. Vet ni, jag starade denna blogg för att dela med mig av glädje, och sen att en anonym som inte känner mig skriver så? Nu ska jag ta och lägga mig.. Ha det bra alla mina fina bloggläsare!<3

Vecka 31!

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare



Jag är mamma om 9 veckor, 9 veckor !!! Jag börjar smått drabbas av panik!


RSS 2.0